LECTUUR OP ZOEK NAAR UTOPIA

Catalogus Op zoek naar Utopia

Davidsfonds Uitgeverij (NL) & Amsterdam University Press (EN)

Jan Van der Stock

Een prestigieuze tentoonstelling als Op zoek naar Utopia verdient een speciale catalogus, en het is een echte klepper. Met een uitgebreide toelichting bij de kunstwerken, de kunstenaars en het tijdperk van Utopia. Onmisbaar voor wie de meesters uit deze periode beter wil leren kennen.

 • Prijs in M-shop: € 54,95
 • Prijs in boekhandels: € 59,99
 • Talen: Nederlands, Engels

Speciale uitgave van OKV

Ter gelegenheid van Op zoek naar Utopia geeft OKV (Openbaar Kunstbezit Vlaanderen) een themanummer uit rond de tentoonstelling. Deze editie neemt je mee langs verschillende topstukken uit de tentoonstelling en laat je nog meer in de diepte kennismaken met het verhaal van Thomas More en de ideale wereld.

 • Te verkrijgen aan de balie van M - Museum Leuven
 • Prijs: € 7
 • Talen: Nederlands, Engels, Frans

LECTUUR UTOPIA & MORE

Catalogus Utopia & More

Leuven University Press

Onder de redactie van Dirk Sacré, Erik De Bom, Demmy Verbeke & Gilbert Tournoy

De tentoonstelling Utopia & More in de Leuvense Universiteitsbibliotheek biedt een portret van More als humanist, staatsman en polemist, belicht zijn contacten met de Nederlanden en staat stil bij zijn terechtstelling en postume faam. Daarnaast gaat de tentoonstelling uitgebreid in op Utopia zelf en tal van bekende en minder bekende utopische werken. Prikkelende essays over al deze onderwerpen en gedetailleerde beschrijvingen van de tentoongestelde objecten vindt de lezer in de bundel Utopia & More. Thomas More, de Nederlanden en de utopische traditie . En voor wie nóg meer wil, bevat het boek ook een aantal extra lemmata die de context schetsen en meer werken voorstellen.

 • Prijs: € 49,50
 • Te koop aan het onthaal van de Universiteitsbibliotheek
 • Meer informatie

LECTUUR UTOPIA

Utopia

Thomas More

Uiteraard raden we je aan om het boek Utopia eens vast te nemen. Voor je het weet heb je hem helemaal uit, want het is en blijft gewoon razend interessant! Het boek is in verschillende vormen en uitgaven beschikbaar in meerdere boekhandels. Neem bijvoorbeeld een kijkje in de Standaard Boekhandel, de Fnac,...

De Utopia-trilogie: drie fascinerende boeken over dromen van een betere wereld

Naar aanleiding van 500 jaar Utopia verschijnt eenmalig een speciaal drieluik rond de idee van de Utopia.

Uiteraard ontbreekt de Nederlandse vertaling van de Utopia van Thomas More niet.

Het tweede boek van Erik De Bom en Toon Van Houdt heet Andersland en is een boeiend verslag van mensen die in de voetsporen van Thomas More treden. Zij schrijven over het heden, het verleden en de toekomst van de utopische traditie. Ze vroegen ook burgemeester Louis Tobback en rector Rik Torfs naar hun persoonlijke visie op Mores' Utopia.

Het derde boek Lutopia, Stad van de toekomst brengt een nieuw utopisch verhaal over een ideale samenleving. Thomas Metaforius, geleerde en burger van de illustere stad Leuven, is de verteller.

 • Prijs: € 34,95
 • Te koop in de shop van M - Museum Leuven en in de Universiteitsbibliotheek

A Truly golden handbook: The Scholarly Quest for Utopia

Leuven University Press

Onder de redactie van Veerle Achten, Geert Bouckaert en Erik Schokkaert

In 1516 beschreef Thomas More zijn droom voor de ideale samenleving. 500 jaar later hebben meer dan vijftig academici van de KU Leuven deze oefening nog eens overgedaan. Geïnspireerd door hedendaagse wetenschappelijke inzichten schreven ze hun utopische toekomstdromen neer.

Zal 3D-printen de wereld veranderen? Zullen we ooit alle ziektes kunnen genezen, of emigreren naar andere planeten? Zullen computers de wereld overnemen? Of zal de mensheid in staat zijn om iedereen een goed leven te garanderen en om een groeiende wereldbevolking te voeden? Van reserve-organen, artificiële intelligentie en onze genetische toekomst tot een wereldregering en meer rechtvaardigheid en duurzaamheid: dit visionaire boek biedt een brede interdisciplinaire blik op de ideale wereld van morgen.