Yto Barrada

M - Museum Leuven

Tentoonstellingen

Yto Barrada zoomt in op de geschiedenis van Marokko. Vanuit dit lokale verhaal vertelt ze over universele en actuele thema's. Haar poëtische werken verbinden spel, geschiedenis, politiek, toerisme, etnografie en onze consumptiemaatschappij.

M – Museum Leuven brengt een uitgebreide monografische tentoonstelling met Yto Barrada (°1971, Parijs-Tanger). De kunstenares groeide op in Tanger en Parijs. De bijzondere context van Tanger heeft een sterke invloed op haar werk. De stad aan de straat van Gibraltar is een populaire plek voor toeristen, maar ook een plek van waaruit Marokkanen het geluk in Europa zoeken. Een terugkerend thema in haar foto’s, films en installaties is het onderzoek naar de identiteit van Marokko en naar de materiële geschiedenis en visuele cultuur van haar thuisstad. Met dit bewogen verleden steeds op de achtergrond verwijst haar werk naar de verweven geschiedenissen van kolonialisme, toerisme, etnografie en onze huidige consumptiemaatschappij.

In M wordt een ruime selectie samengebracht van nieuw en bestaand werk. Centraal in de tentoonstelling is de idee van spel als reflectie op de wereld rondom ons. Barrada brengt een creatief antwoord op verschillende dimensies.

Faux Départ: een nieuwe film die veel vragen oproept

Recent werk focust op fossielen en dinosaurussen, op archieven en verzamelingen, op sporenonderzoek en spel. In haar fotowerken, films en objecten toont ze figuren en activiteiten die weerstand bieden aan politieke en economische situaties of aan omstandigheden van sociale macht. De nieuwe film Faux Départ bijvoorbeeld zoomt in op de productie van valse fossielen en stelt vragen bij de Marokkaanse fossielenhandel.

Yto Barrada

Yto Barrada heeft een rijk tentoonstellingsverleden. Haar werk werd getoond in The Power Plant, Toronto (2016) Carré d’Art, Nîmes (2015), Centre Pompidou, Parijs (2014), Museum of Modern Art, New York (2013), San Francisco Museum of Modern Art, San Francisco (2012), Tate Modern, Londen (2011), Haus der Kunst, München (2010). In 2007 en 2011 nam ze deel aan de Biënnale van Venetië. Yto Barrada werd genomineerd voor de Prijs Marcel Duchamp in 2016. Ze is eveneens medestichter van de Cinémathèque van Tanger.

Curatoren van deze tentoonstelling zijn Eva Wittocx, Hilde Van Gelder, Stéphane Symons
De tentoonstelling is gerealiseerd door M – Museum Leuven in samenwerking met de KU Leuven.

Tip: Tot en met 20 november loopt in de Leuvense binnenstad het tentoonstellingsparcours Tracing The Future . Ook dit project reikt inzichten aan over de manier waarop kunstenaars vandaag invulling geven aan het concept 'utopie’. Ze zoeken naar actuele mogelijkheden om voorbij de onhaalbaarheid van bepaalde utopieën te geraken. Vanuit diverse culturele en politieke invalshoeken worden zowel gefaalde utopieën uit het verleden als actuele of ecologische thema’s onder de aandacht gebracht.

Tip: Op zoek naar Utopia, ook in M - Museum Leuven. Deze toptentoonstelling loopt gelijktijdig en is een interessante historische tegenhanger van het hedendaagse werk van Yto Barrada. Beide tentoonstellingen kun je met een gids bezoeken.

Tickets & info

UTOPIA COMBITICKET voor € 16

Een aanrader voor wie graag voordelig van meerdere tentoonstellingen wil proeven! Spreid je bezoeken over meerdere dagen en krijg toegang tot:

 • de tentoonstelling Op zoek naar Utopia in M
 • de tentoonstelling EUtopia in M
 • de tentoonstelling Yto Barrada in M
 • de vaste collectie en de schatkamer van M
 • de tentoonstelling Utopia & More in de Universiteitsbibliotheek
 • de toren van de Universiteitsbibliotheek

Bestel nu je Utopia Combiticket

Bestel eenvoudig en snel je tickets online
 • Normaal tarief: € 12
 • Kortingstarief: € 10
 • 13 - 25 jaar: € 5

0 - 12 jaar / ICOM / IKT/ Begeleiders andersvaliden/ M-cenas / cultuurkaart-houders: gratis

Alle prijzen inclusief audiogids

OPENINGSUREN

 • Ma - zo: 11u - 18u
 • Do: 11u - 22u
 • Gesloten op woensdagen, 25 december en 1 januari

Rondleidingen

UTOPIA RONDLEIDING
20.10.2016 - 17.01.2017

Maak kennis met de bijzondere wereld van Thomas More en zijn vrienden. In de tentoonstelling Op zoek naar Utopia dompelen meesterwerken van Quinten Metsys, Hans Holbein, Jan Gossaert en Albrecht Dürer je onder in de idealen en droombeelden uit de vijftiende en zestiende eeuw. Tegelijk maak je de brug naar het Utopia van vandaag, in de expo van hedendaagse kunstenares Yto Barrada. Welke idealen komen naar boven in haar zoektocht naar de Marokkaanse identiteit?

PRAKTISCH

 • 90 min.
 • € 65 per gids
 • < 15 personen: € 10 toegang per persoon
 • > 15 personen: € 8 toegang per persoon
 • maximum 25 personen per rondleiding
 • Reserveer minstens 3 weken op voorhand via bezoekm@leuven.be of 016 27 29 29

Toegankelijkheid: Het project is toegankelijk voor personen met een beperking. Voor meer informatie, zie: www.mleuven.be/praktisch/tickets

RIJK DER ZINNEN - voor blinden en slechtzienden
15.10.2016 - 11u30 - 13u

Beleef de tentoonstelling onder begeleiding van een gids tijdens een voeltocht. Deze rondleiding is bedoeld voor individuele bezoekers.

Reservatie verplicht via bezoekm@leuven.be of +32 (0) 16 27 29 29

 • € 6 per persoon

YTO BARRADA

Tickets nodig?

30.09 - 17.01
€ 12

YTO BARRADA

Tickets nodig?

30.09 - 17.01
€ 12

Organisatie